Участь козацтва у Московській війні Стефана Баторія - Леп'явко, C. (Сiверянський літопис, 1998)
Московська війна Стефана Баторія майже невідома нашому читачу. І це не дивно. Російська і радянська історіографії намагалися замовчувати цю війну, у якій Московія зазнала найбільшої поразки за все XVI ст. А про участь у ній козаків маємо лише короткі згадки в українській історіографії. Пропонована стаття ставить своїм завданням заповнити цю прогалину в наших знаннях з історії козацтва.