Особливості розвитку Чернігівського князівства - Бодрухин, B. (Сiверянський літопис, 1998)
Доба розвиненого феодалізму зумовлювала посилення окремих регіональних утворень, юридичний статус яких постійно змінювався у зв’язку з поступовим послабленням центральної влади. Окремі князівства складались внаслідок наділення старшим з роду Рюриковичів своєї родини ленами. У XI ст. це були «сеньорії-напівдержави», які згодом перетворились у «князівства-королівства». Найбільш стійкими та потужними були територіальні утворення, в яких політичні кордони співпадали з етнографічними. Взагалі, вони визначаються терміном «землі-князівства», хоча більш вдалою назвою є «територіальне князівство».