Українська релігійна лірика - Астаф'єв, О. (Сiверянський літопис, 1998)
Відомо, що наш народ за своєю природою є побожним і глибоко релігійним. С. Ярмусь довів, що християнським месіанізмом просякнуте «Слово о полку Ігоревім». Християнські принципи життя були пріоритетними за Козацької доби, а Києво-Могилянська Академія дала таких велетів духу, як Димитрій Туптало (1651 —1709) та Паїсій Величковський (1722—1792). Релігійно-християнські мотиви належать до характерних ознак давньоукраїнської поезії, християнська ідеологія стає підгрунтям статуту Кирило-Мефодіївського Братства — «Книги битія українського народу». Визначними майстрами релігійної лірики зарекомендували себе Григорій Сковорода, Петро Гулак-Артемовський, Тарас Шевченко, Маркіян Шашкевич, Пантелеймон Куліш, Олександр Кониський, Іван Франко, Леся Українка, Григорій Чупринка, Олександр Олесь, Петро Карманський.