Петлюрівський сотник, директор школи і вчитель Іван Юрченко - Ананко, Ж. (Сiверянський літопис, 1998)
При підготовці цієї статті були використані матеріали із особистих архівів: української письменниці Валентини Юрченко, що зберігаються в помешканні родини Юрченків у м. Ионкерс штату Нью-Йорк, США; учасника партизанського руху і громадянської війни на Чернігівщині Петра Точоного, що зберігаються в Державному архіві Чернігівської області.