Участь населення Чернігівщини у війні проти французьких загарбників - Чуприна, М. (Сiверянський літопис, 1998)
У 1812 р. почалась війна Франції проти Росії, до складу якої в той час входила Чернігівщина. її територія не стала ареною військових дій, але населення брало активну участь у цих подіях. Сформовані тут Чернігівські драгунський та піхотний, Ніжинський драгунський, Глухівський кирасирський полки, шість кінних та 8 піших ополченських полків, проявили мужність і відвагу в багатьох боях, про що свідчать документи архівів, опубліковані матеріали збірників та монографій, спогади учасників війни, а також пам’ятники загиблим воїнам, встановлені на Бородінському полі.