Етнопсихологія і політична культура України - Шафовал, М. (Народна творчість та етнографія, 1998)
Завданням цієї розвідки є спроба наукової характеристики політичної культури України в XX столітті. Наше завдання важке, бо досліджень цього питання фактично нема. Цей певний “піонерський характер” зумовлений не лише браком орієнтативних праць, а й відсугністю тяглості демоскопічних ситуацій, проведених за об’єктивними, а не ідеологічними критеріями. Тим самим дослідник змушений шукати елементів політичної культури в офіційній й кол. “неформальній” пресі, промовах політичних і громадсько-культурних діячів, проповідях, платформах та заявах політичних партій і формацій, приватних розмовах і т. п. Ці елементи розглядаються в контексті студій з української характерології, антропологічної культури, політичних ідей та розгляду історичних документів. Перші висліди цих студій подаються стисло і через те неповно.