Народознавча праця Максима Рильського, піддана несправедливій критиці в 1947 році - Іллєнко, І. (Народна творчість та етнографія, 1998)
18 вересня 1947 року “Літературна газета” вийшла з передовою “До нового піднесення, до нових творчих перемог’”, один абзац якої проясняє дуже багато: “Останнім часом наша громадськість піддала гострій критиці рецидиви націоналістичної ідеології, які мають місце в поетичній творчості Максима Рильського, в останніх романах Ю. Яновського, І. Сенченка. Ці рецидиви свідчать, що згадані письменники й досі не перебороли в собі впливів давно розгромлених і зліквідованих буржуазно-націоналістичних літературних організацій, в які вони колись входили, — хвильовістського ваплітянства і буржуазного “неокласицизму”. Показово, що критика цих хиб особливо розгорнулася на республіканській нараді молодих письменників, яку недавно скликав ЦК КП(б)У. Це свідчить про високу ідейну озброєність молодих літературних кадрів”.