Юрій Лисянський - український мореплавець і географ - Шевченко, В.; Криловець, М. (Сiверянський літопис, 1998)
Серед невтомних мандрівників, які своєю працею зробили вагомий внесок у справу вивчення нашої планети, з повним правом можна назвати нашого земляка Юрія Федоровича Лисянського. Цього року минає 225 років від дня його народження, а також 195 років від початку навколосвітньої подорожі, в організації і здійсненні якої він брав безпосередню участь.