Археологічні дослідження давньоруських старожитностей Чернігівщини у 40—60-х рр. XX ст. - Ясновська, Л. (Сiверянський літопис, 1998)
Внаслідок плідної роботи археологічних експедицій на території області протягом 40—60-х pp. XX ст. були проведені розкопки літописних міст Чернігово-Сіверського князівства — Чернігова, Любеча, Новгорода-Сіверського, Оргоща; обстежені та локалізовані Моравійськ, Лутава, Хоробор, Сновськ, Остер. Суцільними розвідками в басейнах річок Борзенки, Смолянки, Остра, Стрижня, Білоуса, Снові, Мени та Убеді були зафіксовані, а на деяких проведені незначні розкопки та шурфовка, старожитності давньоруського часу. Здобутий дослідниками величезний археологічний матеріал було запроваджено у науковий обіг у численних статтях та монографіях. На цьому ж етапі відбувається зародження місцевої археологічної школи, яка підготувала грунт для плідної діяльності майбутніх дослідників.