Створення Української Академії Наук – визначна подія в історії України XX століття - Храмов, Ю.; Руда, С.; Павленко, Ю.; Кучмаренко, В. (Народна творчість та етнографія, 1998)
Закінчення статті, розпочате в № 4, 1998 р. про створення Української Академії Наук. Важко було виділити ті галузі науки, що обов'язково мали бути репрезентовані в Академії, бо навіть найкоротший перелік основних природничих напрямів перевищив 40 назв. Чималий список — до 30 назв — складали дисципліни з прикладного природознавства. Після обговорення підкомісія ІІ Відділу зупинилась на 30 дисциплінах у цілому (по 15 на кожний відділ). Вирішено було також створити низку науково-дослідних установ, необхідність яких обґрунтовувалась в окремих записках як членів Комісії, так і запрошених до роботи осіб.