100-річчя Народного Дому в Коломиї - Кратюк, О. (Народна творчість та етнографія, 1998)
Один із найкращих будинків Коломиї колишній Народний дім, в якому тепер міститься Музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського. Цей будинок, історія якого бере початок з кінця ХІХ ст., відіграв важливу роль у розвитку культури краю, піднесенні національної свідомості українців. Віками землі Західної України перебували під владою чужинців — то польських, то австро-угорських, які намагалися ополячити український народ, загальмувати розвиток його культури та освіти. Проте ніколи тут не припинялася боротьба проти національного і соціального гноблення, за самостійність України, її незалежність і свободу.