Фольклористична діяльність Григорія Залюбовського - Іваннікова, Л. (Народна творчість та етнографія, 1998)
Григорій Антонович Залюбовський (1836—1898) відомий етнограф, фольклорист, етнолінгвіст, письменник, культурний і громадський діяч. Хоча внесок його в науку досить відомий — це сотні матеріалів фольклорних, етнографічних, лексикографічних, записаних ним, — одначе ім'я його потрапило до числа незаслужено забутих. Не згадується воно ні в історії української фольклористики, ні в довідковій літературі, немає жодного окремого видання його творів та фольклорно-етнографічних записів. Цього року минає сто літ від дня смерті вченого. Непересічне його значення для становлення й розвитку української фольклористики передусім як збирача народної творчості. Адже він зафіксував чи не гайкращі зразки казок та легенд на малодослідженій території — Півдні України. Його лексикографічний матеріал дає глибоке уявлення про діалектні особливості мови Нижнього Подніпров'я другої половини ХІХ ст.