Фольклористичні праці, видані Академією Наук України. 1918–1998 роки - Пазяк, М. (Народна творчість та етнографія, 1998)
Народознавчі праці, видані у ХХ ст., є продовженням традицій, які були закладені українськими вченими попереднього століття, такими видатними діячами культури, як Михайло Максимович, Пантелеймон Куліш, Тарас Шевченко, Микола Лисенко, Михайло Драгоманов, Володимир Антонович, Павло Чубинський, Іван Франко, Володимир Гнатюк, Борис Грінченко, Олександр Потебня, Філарет Колесса, а також періодичними виданнями, що виходили в той час, — "Основа", "Київська старовина", "Літературно-науковий вісник", серійні видання "Етнографічного збірника" та ін.