Маловідома стаття Матвія Номиса про крашанки - Пазяк, Н. (Народна творчість та етнографія, 1999)
Нещодавно минуло 175 літ від дня народження Матвія Симонова (Номиса) (1823-1901), за словами сучасників, одного з найкращих знавців народного життя на Лівобережжі, співця старосвітської України. Його відома етнографічна розвідка "Крашанки в старовину", про яку тут піде мова, присвячена стародавнім народним іграм з крашанками на Великдень.