Горизонт оптимізму - Забарний, О. (Сiверянський літопис, 1999)
Побачила світ монографія доцента Ніжинського державного педагогічного університету Олександра Астаф'єва "Лірика української еміграції: еволюція стильових систем" (Київ: Смолоскип, 1998. - 320 с.). Це перша у нашій вітчизняній і невітчизняній літературознавчій науці синтетична праця про поезію українського зарубіжжя взагалі, а про мінливість художньої семантики сучасного історико-літературного процесу і поготів. На матеріалі української еміграційної поезії 1945-1990 pp. дослідник простежує невідому і зовсім не досліджену на сьогодні сферу художнього світу - сферу етнічно-підсвідомого, "архетипної пам'яті" народу, подає структурно-семіотичну інтерпретацію таких універсалій художньої свідомості, як категорії часу, простору, причинності тощо, з'ясовує закони трансформацій стильових моделей.