Проблеми регіональної історії Північного Лівобережжя у науковому доробку М. Петровського - Дмитрієнко, A. (Сiверянський літопис, 1999)
М. Петровський активно сприяв розгортанню історичних студій та краєзнавчого руху в Україні у 20-ті pp., розробці його організаційних форм та методичних засад. Його праці з регіональної історії Північного Лівобережжя, вміщені у малотиражних ніжинських та київських виданнях тієї доби, і на сьогодні зберігають своє наукове значення.