Вибори до І та II Державних дум Росії на Чернігівщині - Демченко, Т.; Рубіс, І. (Сiверянський літопис, 1999)
Уперше піддані Російської імперії, а відтак і населення Чернігівської губернії, зіткнулись з феноменом виборів за доби російської революції 1905-1907 рр., коли у розпал жовтневого політичного страйку, цар Микола II змушений був підписати Маніфест, одне з положень котрого і створило прецедент - законодавчу Думу у Росії. У даній розвідці мова піде про особливості виборчої кампанії на Чернігівщині, зокрема, авторів цікавить питання про роль тодішньої місцевої преси у її проведенні.