Спостереження над мовою чернігівця Данила - Руської землі ігумена - Зінченко, С. (Сiверянський літопис, 1999)
“Житьє и хоженьє Данила Руськыя земли игумена” - твір, що репрезентує нашу паломницьку літературу XII ст., помітний своєю популярністю, засвідченою масою копій і переробок. Праця ігумена Данила варта пильної уваги археологів, істориків, географів, а також істориків української мови. Цінність досліджуваного “житія” для мовознавців визначається тим, що воно залишається єдиним давньорусько-українським зразком цього жанру, який дійшов до нас.