Археологічні дослідження П. М. Добровольського на Чернігово-Сіверщині - Черненко, О.; Ясновська, Л. (Сiверянський літопис, 1999)
Серед дослідників минувшини Чернігівщини кінця XIX - початку XX ст. виділяється несправедливо призабута постать Петра Михайловича Добровольського - краєзнавця, археолога та музеєзнавця.