Невтомний працівник на ниві українського народознавства (До 100-річчя від дня народження Петра Одарченка) - Орел, Л. (Народна творчість та етнографія, 2003)
Петро Васильович Одарченко — відомий український письменник, діяч науки і культури: літературознавець, мовознавець, етнограф і фольклорист. Матеріали про життя, творчість, діяльність П.В. Одарченка характеризують його як "щирого, надійного українця", "невтомного працівника на полі науки" — людину, що попри всі життєві й суспільні катаклізми, яких на його шляху виявилось більш ніж багато, зуміла зберегти себе не лише фізично, а й духовно, зуміла вистояти і максимально зреалізувати свій творчий потенціал. У часи тотальних духовних зламів таке життя іменується не інакше як подвигом. З роси і води Вам, дорогий Петре Васильовичу!