Прапороносець відродження українського народного співу у Києві (До 75-річчя від дня народження Леопольда Ященка) - Гуць, М. (Народна творчість та етнографія, 2003)
Виповнюється 75 років від дня народження широко відомого в Україні і далеко за її межами засновника і керівника хору української народної пісні Леопольда Ященка. Він належить до когорти визначних діячів української культури, акумулював у собі ціле суцвіття талантів — глибокого науковця-фольклориста, прекрасного диригента, самобутнього композитора, непересічного музиканта, поета-лірика, задушевного співака і сопілкаря. Своєю невсипущою діяльністю Леопольд Ященко разом зі створеним ним славнозвісним етнографічним хором "Гомін" запалює в серцях вогонь любові до рідного краю, народу та його культури, до рідного слова, без якого немає нації як такої. Небесного благословення Тобі, дорогий наш Ювіляре, козацького здоров'я, витривалості, подальших мистецьких злетів, здійснення всього задуманого, щоб якнайшвидше вийшли в світ дорогоцінні записи народних пісень і збірник власних творів, всіляких гараздів, радості й щастя Тобі й усій твоїй родині!