Історія розвитку лижного спорту на Чернігівщині - Власенко, С.; Пеньковець, В. (Сiверянський літопис, 1999)
Загальна історія лижного спорту умовно поділяється на древній період (до нашої ери - поява і початкове використання лиж), доспортивний період (перша половина XIX ст. - використання лиж в трудовій і військовій діяльності), спортивний період (з середини XIX ст. - становлення і розвиток лижного спорту), які тісно пов’язані між собою і в історичному палані витікають один із іншого.