Польсько-українські взаємини: традиції, впливи, збагачення - Астаф'єв, О. (Сiверянський літопис, 1999)
Уже десять років поспіль кафедра україністики Варшавського університету спільно з Польським українознавчим товариством та Науковим товариством ім. Шевченка видає за редакцією доктора філософських наук, професора Степана Козака “Варшавські українознавчі зошити”. Щойно вийшов новий том цього цінного і унікального видання (“Warszawskie zeszyty ukrainoznawcze”, Warszawa, 1999, №№ 8-9, 450 с.). Він містить матеріали міжнародного наукового симпозіуму “Польсько-українські літературні, культурні та історичні зв’язки”, що з ініціативи кафедри українознавства минулого року був зорганізований у Варшаві, а також інші актуальні статті. Цікаво, що помітне місце у структурі польсько-українських взаємин займає “чернігівський духовний ареал ”: тут і аналіз важливих суспільно-політичних подій на поліських землях у пору козаччини та міжвоєння, і чернігівські персонажі історично-культурних перипетій різних епох (Самійло Величко, Пантелеймон Куліш, Симон Петлюра), і нинішня чернігівська автура (акад. Петро Кононенко, проф. Віталій Кононенко) тощо.