Фундатор національного музею "Історико-етнографічний заповідник "Переяслав" (До 80-річчя М. І. Сікорського) - Махінчук, М. (Народна творчість та етнографія, 2003)
До знакових постатей, які від народження найбільше любили Україну, робили і роблять добрі справи на її користь, належить творець і директор Національного історико-етнографічного заповідника "Переяслав" Михайло Іванович Сікорський, який упродовж 52 років керівної роботи у Переяславі-Хмельницькому створив ціле музейне містечко, що налічує 25 окремих музеїв та 481 об'єкт, у яких дивують прискіпливого відвідувача понад 480 тисяч найрізноманітніших експонатів. Хто зрозумів велич його життя, той низько і вдячно схиляє голову перед Подвижником і щиро бажає йому многая літа. Бо навіть найближчі його соратники не уявляють у майбутньому музейне містечко без М.І. Сікорського. Тож хай врожаїться щедро і ще довго-довго Ваша музейна нива, Михайле Івановичу. Козацького здоров'я Вам і безхмарного неба.