Стратегічні перспективи розвитку літієвого виробництва в Україні - Логвіненко, Б.І. (Економіка промисловості, 2024)
У сучасному науковому середовищі питання дослідження та використання літію залишається актуальним і привертає увагу багатьох учених по всьому світу. Незважаючи на зміни в глобальних трендах, кожні два-три роки спостерігається повернення науковців до тематики, пов’язаної з літієм, що зумовлено її високою значущістю. Україна, маючи значні запаси літієвих руд, виступає важливим об’єктом для наукових досліджень у цій сфері. Однак в інформаційному просторі існує значна кількість суперечливих даних щодо наявності, обсягів та якості українських літієвих ресурсів. Це підкреслює необхідність наукового аналізу для отримання достовірної інформації та оцінювання реальних перспектив розвитку літієвої галузі в Україні. Мета статті ‒ проаналізувати сучасні можливості та виклики, пов’язані з літієвою сферою України, а саме останні дані про запаси літію, перспективи його видобутку та переробки. Запропоновано проєкт співпраці з корпорацією Tesla, який згідно з виконаними розрахунками може мати щорічний економічний ефект у вигляді впливу на ВВП України, який становитиме приблизно 1,6-1,8% (з урахуванням податкових надходжень та інших інвестицій від реалізації проєкту). Це відкриває нові можливості для розвитку індустрії та сприяє енергетичній незалежності й економічному зростанню країни. На сьогоднішній день енергетична система України перебуває в критичному стані через постійні обстріли з боку РФ, що підкреслює важливість розвитку власних ресурсів і технологій для забезпечення енергетичної незалежності країни. У даному контексті дослід-ження та розвиток літієвої індустрії набувають особливої значущості. Систематизовано й узагальнено дані про літієві ресурси України, визначено основні проблеми, а також перспективні напрями розвитку цієї галузі. Проаналізовано сучасні можливості та виклики для літієвої сфери України. Розглянуто перспективи видобутку та переробки літію; запропоновано проєкти розвитку цієї стратегічно важливої галузі.