З любов'ю до людей - Ющенко, О. (Народна творчість та етнографія, 2004)
У найважчі хвилини свого життя — а їх ніхто не зможе порахувати — наш великий сучасник, поет і мислитель, народознавець і педагог знаходив розраду в роздумах про хороше в людях, у стосунках з ними. Бути з людьми, чимось допомагати кожній людині, що звернеться з якимось проханням — це життєве кредо Максима Тадейовича Рильського, що знайшло відбиток у таких його рядках: Коли тривоги життьової Тебе охопить вітер злий, — По вінця слави трудової У серце стомлене налий. Нехай не виє самотина. Як лютий пес за ворітьми: Скажи крізь муку — я Людина! Скажи крізь горе — я з Людьми!