Михайло Максимович про місце написання "Слова о полку Ігоревім" і його зв'язок з українським фольклором (До 200-річчя від дня народження вченого) - Корпанюк, М. (Народна творчість та етнографія, 2004)
Спираючись на ґрунтовне знання власного минулого, нація використовує всі ті засади, на яких формуються всебічно розвинені особи-патріоти, громадяни, борці за незалежність і розквіт своєї Батьківщини. Науковців і різних "реформаторів", які вважали й вважають, що знання історії власного народу не обов'язкове, на різних етапах розвитку людства було чимало. Але і на нашій грішній і знедоленій землі ніколи не бракувало світлих днів, героїчних характерів, патріотичних сил, які ламали цей стереотип ганьби і байдужості до вищих, вічних проблем життя, до долі рідного народу. до когорти світлих благовісників вічної правди і свободи належить і Михайло Олександрович Максимович (3(15) вересня 1804 - 10(22) листопада 1873) — видатний український мислитель, філолог, історик, ботанік, фольклорист, журналіст, учений-просвітитель, громадський діяч демократичного спрямування. М. О. Максимович започаткував уперше наукове академічне дослідження та вивчення найбільшої національної літературної пам'ятки княжої доби — "Слова о полку Ігоревім".