Дослідник народної культури, історії та побуту ХІХ - ХХ ст. (До 75-річчя Григорія Дем'яна) - Сокіл, В.; Сокіл, Г. (Народна творчість та етнографія, 2004)
У кожної людини є своя мала "батьківщина", де вона народилася, де минули дитинство, юність. У Григорія Дем'яна — це Бойківщина, а її осердя — село Грабовець Сколівського району Львівської області. Тут він народився 2 червня 1929 року біля підніжжя славної гори Маківки — тієї Маківки, де 1915 року відбувся переможний бій Українських Січових Стрільців з переважаючими російськими силами. Про неї багато розповідали йому мати, батько, рідня. Епізоди з біографії вченого свідчать, що Маківка для нього не лише частина його рідного краю, а й ціла історія національно-визвольних змагань. Бойовий дух Маківки надає йому снаги й енергії, які переплавляє у багаточисленні статті, нариси, збірники, монографії, створюючи, таким чином, свій величний духовний пам'ятник для України.