Грошово-кредитна політика України у воєнний та повоєнний періоди (за матеріалами наукового повідомлення на засіданні Президії НАН України 3 травня 2023 р.) - Шаповал, Ю.І. (Вісник НАН України, 2023)
Наведено оцінку політики Національного банку України в умовах війни в розрізі грошово-кредитних інструментів. Продемонстровано, що відбувся відхід від пріоритету політики інфляційного таргетування на користь прямого фінансування дефіциту бюджету. Акцентовано увагу на важливій ролі міжнародного фінансування у збереженні курсової та бюджетної стабільності. Відзначено ефективність дій НБУ щодо вчасної фіксації курсу та посилення валютних обмежень, розширення рефінансування та підвищення нормативів обов’язкового резервування. Зазначено, що в умовах війни розміщення надлишкової ліквідності у депозитні сертифікати перетворилося на основний інвестиційний інструмент для банків. Обґрунтовано доцільність встановлення додаткових цілей грошово-кредитної політики НБУ, рівних за значущістю підтримці цінової стабільності.