Аналіз інституціональних аспектів розвитку смарт-промисловості в Україні - Сердюк, О.С. (Економічний вісник Донбасу, 2024)
На основі аналізу робіт вітчизняних науковців та синтезу смислового значення складових термінів, визначено зміст поняття «смарт-промисловість». Встановлено, що існуючі в Україні офіційні нормативні документи (Національна економічна стратегія до 2030 року та Стратегія відновлення, сталого розвитку та цифрової трансформації малого і середнього підприємництва на період до 2027 року) містять окремі положення щодо розвитку факторів, які у сукупності сприяють становленню смарт-промисловості. Зокрема це положення щодо розвитку Індустрії 4.0, сприяння інноваційній діяльності, посилення цифрової трансформації. Встановлено, що нормативні документи не містять чіткого алгоритму імплементація заходів, через що інституціональне забезпечення факторів розвитку смарт-промисловості потенційно є малодієвим. Обґрунтовано доцільність застосування структури стратегії, яка поручь із цілями, завданнями та заходами розвитку смарт-промисловості, міститиме положення про оцінку спроможності суб’єктів процесу до виконання покладених на них обов’язків, на основі чого визначатиметься механізм реалізації заходів передбачених стратегією.