Впровадження технологій штучного інтелекту в роботу відділу продажів - Гринько, Я.В. (Економічний вісник Донбасу, 2024)
Стаття присвячена дослідженню впровадження технологій штучного інтелекту у роботу відділу продажів підприємств. У роботі підкреслюється важливість ШІ як інструменту для оптимізації бізнес-процесів в умовах економічних викликів, зокрема, у контексті війни в Україні, що призводить до нестабільності на ринку праці та фінансових труднощів. Автоматизація рутинних завдань, аналіз великих обсягів даних і підвищення персоналізації взаємодії з клієнтами є ключовими аспектами використання ШІ у відділах продажів, що дозволяє суттєво зменшити витрати та підвищити продуктивність. Визначено, що ШІ – це область комп'ютерних наук, що розробляє системи та алгоритми, здатні виконувати завдання, які традиційно вважаються інтелектуальними для людини. Це включає в себе обробку інформації, навчання на основі даних, адаптацію до нових умов і прийняття рішень. Сутність ШІ полягає у створенні технологій, які можуть аналізувати складні дані, розпізнавати образи, розуміти природну мову та здійснювати творчість. У контексті теми дослідження наведено інструменти штучного інтелекту для відділу продажів у підприємствах: автоматизація продажів; наліз даних та прогнозування; персоналізація взаємодії з клієнтами; обробка запитів та підтримка клієнтів; управління лідами; прогнозування продажів. Обґрунтовано, що саме визначені інструменти допомагають підприємствам оптимізувати процеси у відділі продажів, підвищувати ефективність команди та покращувати взаємодію з клієнтами. У статті запропоновано авторську практичну модель оптимізації кадрових ресурсів, яка включає скорочення персоналу з одночасним підвищенням ефективності працівників, що залишилися, через впровадження ШІ. Показано, що така модель дозволяє не лише оптимізувати робочі процеси, але й підвищити фінансову стійкість підприємства. Також досліджено питання етапів інтеграції ШІ, від аналізу бізнес-процесів до практичного впровадження та оцінки результатів. Результати підтверджують, що впровадження ШІ у відділи продажів є стратегічно важливим кроком для підвищення конкурентоспроможності підприємств в умовах сучасних економічних викликів.