Золота етнографія Скіфії (верхній фриз пекторалі з кургану Товста Могила) - Клочко, Л. (Народна творчість та етнологія, 2012)
У статті йдеться про золоту нагрудну прикрасу – пектораль, яка вирізняється неймовірною художньою досконалістю, насиченою символікою, глибиною змісту композицій; проаналізовано зображення верхнього ярусу – наративні чи розповідні сцени, які дозволяють одержати інформацію про різні аспекти буття скіфів, зокрема про таку важливу галузь господарської діяльності, як тваринництво, а також про деякі елементи їхнього вбрання.