Сонце в системі астрономічних уявлень і вірувань українського народу (за матеріалами записів у селах Уманського та Маньківського районів Черкаської області) - Федорович, Н. (Народна творчість та етнологія, 2012)
У статті розглядаються астрономічні уявлення та вірування українського народу, пов’язані із Сонцем, їх відображення у фольклорі, обрядовості та матеріальній культурі; з’ясовується вплив раціональних астрономічних знань про денне світило, які виникли на основі багатовікових спостережень за Сонцем, на господарську діяльність українців. На прикладі польових матеріалів, записаних авторкою в селах Черкаської області, аналізуються міфологічні космогонічні та космологічні уявлення українців, досліджується солярна символіка в народній творчості та обрядовості, в українському декоративно-вжитковому мистецтві.