Василь Доманицький як громадський діяч і фольклорист - Козар, Л. (Народна творчість та етнологія, 2012)
У статті висвітлено роль творчої і громадської діяльності Василя Доманицького в історії української фольклористики кінця ХІХ – початку ХХ ст. Актуальність праці зумовлена необхідністю дослідження місця фольклору й фольклористики в житті В. Доманицького як засобу утвердження народознавчих ідей громадівців у період боротьби за національне відродження України. На основі опублікованих праць ученого та архівних матеріалів здійснено аналіз його фольклористичної діяльності в контексті національного відродження кінця ХІХ – початку ХХ ст. Написані В. Доманицьким за коротке життя важкої боротьби з хворобою понад триста праць творять епоху в розвитку української різногалузевої та багатожанрової науки кінця ХІХ – початку ХХ ст. і є результатом його безмежної віри в силу праці на вівтарі українського національного відродження.