Релігійні процеси в поліетнічному середовищі (на матеріалах Житомирщини) - Щербак, І. (Народна творчість та етнологія, 2012)
У статті розглянуто роль релігії як однієї з важливих складових культури; висвітлено вплив релігійного чинника на етнічну й національну ідентифікацію окремого індивіда та конкретних людських спільнот; проаналізовано перебіг релігійних процесів в Україні (зокрема на Житомирщині) за часів незалежності; наголошено на тому, що сучасна Житомирщина – це регіон України, де живуть етнічно різні групи, що у свою чергу зумовило конфесійне різноманіття релігійної карти краю.