Інтегрований погляд на сучасний стан забруднення атмосферного повітря в Україні (за матеріалами наукового повідомлення на засіданні Президії НАН України 12 липня 2023 р.) - Савенець, М.В. (Вісник НАН України, 2023)
Доповідь присвячено аналізу нинішнього стану забруднення атмосферного повітря над територією України, здійсненому на основі інтегрованого використання даних наземних спостережень, супутникового зондування та чисельного моделювання атмосферних процесів з урахуванням аерозольних ефектів. Розглянуто статистичні характеристики концентрацій основних забруднюючих речовин на постах наземного моніторингу. Показано та обґрунтовано узгодженість даних із даними супутника Sentinel-5 Precursor. Продемонстровано можливості онлайн-інтегрованого чисельного моделювання на прикладі використання моделі Enviro-HIRLAM.