Електромагнітні процеси з "напівголими" частинками високих енергій (за матеріалами наукового повідомлення на засіданні Президії НАН України 12 липня 2023 р.) - Трофименко, С.В. (Вісник НАН України, 2023)
У доповіді наведено результати досліджень інтерференційних ефектів у різних електромагнітних процесах, що відбуваються при взаємодії заряджених частинок високих енергій із речовиною. Розглянуті ефекти пов’язані з проявом так званого «напівголого» стану частинок та ультрамалими розмірами згустків заряджених частинок. Основну увагу приділено процесам перехідного випромінювання та іонізаційних втрат енергії, які мають велике значення для детектування елементарних частинок і вимірювання та контролю параметрів пучків на прискорювачах. Показано, що ці ефекти можуть суттєво змінювати характеристики зазначених процесів у межах великих відстаней уздовж напрямку руху частинок.