Володимир Вернадський і сучасна мінералогія - Павлишин, В.І.; Пономаренко, О.М.; Чернієнко, Н.М. (Вісник НАН України, 2023)
У статті в історичному контексті висвітлено роль В.І. Вернадського як реформатора мінералогії, який першим у світовій науці показав значущість природної історії мінералів і вивчення хімічних процесів, що зумовлюють зародження, ріст та змінення мінералів. Оновлена Вернадським мінералогія набула в Україні потужного розвитку. Стисло розглянуто структуру, здобутки, історично значуще каміння та подальші перспективи мінералогії в Україні. Обґрунтовано доцільність пріоритетного розвитку прикладних робіт, спрямованих на створення нових гірничорудних галузей.