Сивий орій (пам’яті відомого вірусолога, фітопатолога С. М. Московця) - Коваленко, О.Г. (Вісник НАН України, 2023)
Цього року виповнилося 95 років від дня заснування Інституту мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України. За цей час установа не од норазово зазнавала реформувань, злетів, випробувань. Інститут славний своїми розробками і за деякими важливими напрямами посідає провідне місце не лише в українській, а й у світовій науці. Свого часу Інститут координував у колишньому СРСР усі дослідження з фітонцидів та вірусних хвороб рослин. Своїми досягненнями та здобутками у вирішенні нагальних наукових проблем установа зобов’язана потужному науковому колективу, одним із яскравих лідерів якого був Семен Микитович Московець. Ця стаття — щупта вдячності, спомин і водночас панегірик на честь цього видатного вченого, організатора науки, вчителя, славного сина українського народу від одного з його учнів і послідовників.