Зміни ландшафту Подніпров’я у ХХ столітті як соціокультурна проблема - Боса, Л. (Народна творчість та етнологія, 2012)
У статті розглянуто питання природного та етнокультурного ландшафту українського Подніпров’я як цілісної природно-культурної (асоціативної, історичної, топонімічної, етнічної тощо) системи. Наведено матеріали усних свідчень, у яких відображено образ колишнього ландшафту Подніпров’я, процес переселення людей із зони затоплення та психологічно-емоційне сприйняття ними змін у повсякденному житті.