Національній академії наук — 105! Несвяткові думки - Локтєв, В.М. (Вісник НАН України, 2023)
У статті автор робить спробу, не користуючись «рожевими окулярами», відверто оцінити вірогідні причини ситуації, в якій опинилася науково-освітня сфера України в останні десятиліття. На прикладі вищої наукової самоврядної організації України — Національної академії наук простежено поступову зміну ставлення вищих керівників держави до науки і науковців та наведено міркування щодо можливих заходів з відновлення рівня наукових досліджень.