Перемога мРНК-вакцин над пандемією коронавірусу SARS-CoV-2, який викликає захворювання COVID-19, або як синтетична мРНК прослизнула повз вроджений імунний захист клітини (Нобелівська премія з фізіології або медицини 2023 року) - Комісаренко, С.В.; Романюк, С.І. (Вісник НАН України, 2023)
Нобелівську премію з фізіології або медицини у 2023 р. присуджено двом вченим: угорсько-американському біохіміку Каталін Каріко (Katalin Karikó) та американському імунологу Дрю Вайсману (Drew Weissman) з Пенсільванського університету в Філадельфії (Каталін Каріко одночасно працює в Угорщині в Сегедському університеті) «за відкриття щодо модифікацій нуклеозидних основ, які дозволили розробити ефективні мРНК- вакцини проти COVID-19». Як зазначено у пресрелізі Нобелівського комітету, відкриття цьогорічних нобелівських лауреатів мали вирішальне значення для створення ефективних мРНК-вакцин проти COVID-19 під час пандемії, що трапилася на початку 2020 р. Їхні революційні відкриття, які фундаментально змінили наше розуміння того, як мРНК взаємодіє з імунною системою, сприяли тому, що безпрецедентно швидко вдалося розробити вакцини для боротьби з однією з найбільших за останній час загроз здоров’ю людини.