Фізики зазирнули… в приватне життя електронів (Нобелівська премія з фізики 2023 року) - Вовк, Р.В.; Пойда, В.П.; Лимар, В.І. (Вісник НАН України, 2023)
Цього року Нобелівську премію з фізики присуджено трьом дослідникам: П’єру Агостіні (Pierre Agostini) з Університету штату Огайо (США), Ференцу Краушу (Ferenc Krausz) з Інституту квантової оптики Макса Планка та Мюнхенського університету Людвіга Максиміліана (Німеччина), а також Енн Л’Юйє (Anne L’Huillier) з Лундського університету (Швеція) за «експериментальні методи, які генерують атосекундні імпульси світла для вивчення динаміки електронів у матерії». Лауреати виконали основоположні фізичні експерименти, спрямовані на отримання гранично коротких лазерних імпульсів, що привело до зародження нового наукового напряму — атосекундної фізики, метою якої є вивчення та розвиток методів вимірювання й контролю швидкоплинних явищ електронної динаміки в атомах речовини. З іншого боку, залишається актуальною більш технічна експериментальна проблема, пов’язана з генерацією окремих високоенергетичних атосекундних лазерних імпульсів, придатних для подальшого використання як джерела надшвидкої накачки досліджуваних зразків.