Квантові точки — основа сучасного та майбутнього матеріалознавства (Нобелівська премія з хімії 2023 року) - Картель, М.Т.; Лобанов, В.В. (Вісник НАН України, 2023)
Цьогорічними лауреатами Нобелівської премії з хімії стали троє вчених із США — Мунгі Бавенді (Moungi G. Bawendi) з Массачусетського технологічного інституту, Луїс Брус (Louis E. Brus) із Колумбійського університету та Олексій Єкимов (Aleksey I. Yekimov) з Nanocrystals Technology Inc. — «за відкриття і синтез квантових точок». Як зазначено у пресрелізі Нобелівського комітету, квантові точки настільки дрібні наночастинки, що їхні фізичні властивості більшою мірою визначаються розміром і формою. «Ці найменші компоненти нанотехнологій тепер поширюють світло від телевізорів та світлодіодних ламп і, серед іншого, допомагають хірургам в операціях з видалення пухлинних тканин».