Естетика творчості Йона Фоссе: тенденції та традиції (Нобелівська премія з літератури 2023 року) - Романова, О.В. (Вісник НАН України, 2023)
Нобелівську премію з літератури у 2023 р. присуджено норвезькому письменнику-постмодерністу Йону Фоссе (Jon Fosse) за «новаторські п’єси та прозу, які висловлюють невимовне». Як зазначено в пресрелізі Нобелівського комітету, «його величезний творчий доробок, написаний норвезьким нюношком, охоплює різноманітні жанри і складається з великої кількості п’єс, романів, поетичних збірок, есеїв, дитячих книжок, перекладів. І хоча сьогодні Йон Фоссе є одним із найпопулярніших у світі драматургів, він стає все більш визнаним завдяки своїй прозі».