Гендерні відмінності на ринку праці: уроки Клаудії Голдін для України (премія з економіки пам’яті Альфреда Нобеля 2023 року) - Лібанова, Е.М. (Вісник НАН України, 2023)
Премію Шведського центрального банку з економічних наук пам’яті Альфреда Нобеля, яку іноді називають Нобелівською з економіки, у 2023 р. присуджено американській вченій Клаудії Голдін (Claudia Goldin) з Гарвардського університету за «поглиблення нашого розуміння результатів виходу жінок на ринок праці». На основі даних, зібраних в архівах США за більш як 200 років, вона продемонструвала, як і чому відмінності в доходах представників різних статей змінювалися з плином часу. Як зазначено в пресрелізі Нобелівського комітету, «розуміння ролі жінки на ринку праці важливе для суспільства. Завдяки новаторським дослідженням Клаудії Голдін ми тепер знаємо набагато більше про фактори, які лежать в основі гендерного розриву, і про те, які бар’єри, можливо, потрібно буде усунути в майбутньому».