Міфологічні уявлення в повсякденному житті сучасних українців: теоретико-методологічні аспекти вивчення - Буйських, Ю. (Народна творчість та етнологія, 2012)
Одним із проявів духовної культури сучасного постмодерного суспільства є потужний інтерес до широкої сфери магічного та міфологічного, що наочно демонструють сучасні література й кіноіндустрія. У статті проаналізовано побутування в сучасному українському суспільстві різноманітних міфологічних вірувань та уявлень, визначено роль ЗМІ у процесах трансформації традиційної міфологічної системи. Водночас наголошено на факторі незникання традиції завдяки її варіативності та пластичності. У нашому випадку це передбачає здатність традиційної народної міфології адаптуватися до реалій сучасного життя та інкорпорувати ті нові елементи (певні уявлення, персонажі, їхні окремі характеристики і риси), які можуть стати її органічною частиною. Акцент зроблено також на взаємовпливах сучасних сільської та міської культур, що відбиваються і на системі міфологічних уявлень.