Методи негладкої оптимізації: теорія та практичне застосування (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 1 листопада 2023 р.) - Стецюк, П.І. (Вісник НАН України, 2024)
У доповіді розглянуто окремі найважливіші результати проведених в Інституті кібернетики імені В.М. Глушкова НАН України досліджень у галузі чисельних методів негладкої оптимізації та наведено приклади їх застосування для розв’язання широкого кола актуальних практичних задач. Сучасним напрямом, який активно розвивається в Інституті, є розроблення методів штучного інтелекту з використанням спеціалізованих моделей та алгоритмів негладкої оптимізації для нейронних мереж та машинного навчання, а також для аналізу і проєктування логістичних, транспортних та енергетичних мереж.