Метеорологічні та кліматичні наслідки воєнних дій в Україні (за матеріалами доповіді на засіданні Президії НАН України 29 листопада 2023 р.) - Бойченко, С.Г. (Вісник НАН України, 2024)
У доповіді зазначено, що дослідження регіональних особливостей змін клімату, зокрема й спричинених веденням воєнних дій в Україні, є важливим науковим, економічним і стратегічним напрямом сьогодення. Війна, розв’язана РФ проти України, а також розгортання збройних конфліктів в інших регіонах світу призвели до посилення глобальної мілітаризації, яка супроводжується додатковими викидами парникових газів в атмосферу. Це сприяє подальшим кліматичним змінам та ускладнює виконання паризьких домовленостей щодо стримування потепління на планеті.