Етнологія сучасності в Україні: досвід та уроки радянського періоду - Борисенко, М. (Народна творчість та етнологія, 2015)
У статті розглянуто історію виникнення й розвитку нового напряму в українській науці – етнології сучасності; описано політичний вплив на становлення української науки в 1920–1980-х роках; проаналізовано головні протиріччя у сфері гуманітарних студій, що виникли внаслідок політичного тиску на українських науковців; висвітлено методи пасивного спротиву академічного середовища ідеологічній диктатурі.